I 2015 ble verdens land enige om det vi kaller Parisavtalen. Den ble inngått på FNs klimatoppmøte i nettopp Paris, og denne avtalen sier at vi skal jobbe for å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader, helst ikke mer enn 1,5 grader oppvarming.
Når man sier 1,5 eller 2 grader, regner man dette i forhold til det vi kaller før-industriell tid, altså før vi menneskene fant opp teknologier som slapp ut CO2, og med det begynte å bidra til å endre klima.
Her kan du lese hele Parisavtalen.
Hvordan når vi dette målet?
Politikerne kan bidra med bestemmelser som påvirker industri og næringsliv.
Men også du og jeg kan bidra.
Når vi ser på hvordan vi lever og oppfører oss, er det mange steder vi kan kutte klimagassutslipp. Det handler om hvordan og hvor mye vi reiser, og hvor mye vi handler klær, ting og mat.
Her kan du rekne ditt eget klimaavtrykk:
Vil du vite mer om klimasystemet på kloden?
Her er lenker til videre lesing
- Faktasidene til Bjerknessenteret for klimaforskning
- Miljøstatus hos Miljødirektoratet
- To grader – nytt fra klimaforskningen hos energiogklima.no
- To grader Skole – skolesider fra energiogklima.noMer om hvilke tiltak som hjelper mot klimagassutslipp.
- Grønne tips fra Framtiden i våre hender
Det er ikke alltid slik at det som er bra for klima er bra for naturen. Vindmøller er et eksempel på en konflikt mellom tilgang til fornybare energikilder og bevaring av natur og artsmangfold. I den store rapporten fra FNs Naturpanel i 2019, viser forskerne til en alvorlig utvikling for naturen.
- Les mer om FNs Naturpanels rapport hos Miljødirektoratet
- Her er lenke til Naturpanelet – The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES)
Forskerne som har bidratt i dette prosjektet:
Sesong 2:
- Ragnhild Gya, ved Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen
- Marte Haave, ved NORCE
- Taran Henriksen, tidligere NORCE
- Helge Drange ved Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen
Sesong 1:
- Karen R. Moberg ved Vestlandsforsking
- Hans Jakob Walnum ved Vestlandsforskning
- Helge Drange ved Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen
- Tore Furevik ved Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen
- Morven Muilwijk, phd. student ved UiB og Bjerknessentret
- Mari Fjalstad Jensen, forsker ved UiB og Bjerknessenteret
Andre bidragsytere
- Linn T. Sunne, forfatter
- Asbjørn Leirvåg, kommunikasjon ved UiB
- Gudrun Sylte, kommunikasjon ved Bjerknessenteret for klimaforskning
- Andreas Hadsel Opsvik, kommunikasjon ved Bjerknessenteret for klimaforskning
Sesong 1:
Slik har vi regnet ut tallene for familiene
Vi har fått spesielt mye hjelp av forsker Karen Richardsen Moberg i Vestlandsforskning. I forskningsprosjektet HOPE har hun undersøkt forbruk for folk i Europa, deriblant mange deltakere i Bergen.
Forskerne sendte lange spørreskjemaer til deltakerne, der de måtte føre opp hva slags bil de har, hvor mye de kjører, hvor mye man sykler, går eller tar bane, for eksempel.
De måtte også svare på hvordan de bor og hva slags form for oppvarming de bruker i leilighetene eller husene sine.
Det samme spørreskjemaet har de tre familiene i episodene Matsvinn, Bilkjøring og Kjøttfri brukt. Svarene deres er analysert av Moberg og Walnum ved Vestlandsforskning, der familiene fikk vite gjennomsnittlig karbonutslipp og hvor mye de kunne spare ved gjennomføring av utfordringen de fikk.
Eksterne kilder:
Matsvinn
- FAO – dersom global matkasting var et land, ville det vært det tredje største landet på utslipp i verden.
- Food Wastage Footprint & Climate Change
- Miljødirektoratet:
Nasjonal beregning av mengde matsvinn på forbrukerleddet, 2018
Bilkjøring
Utslippene for familien i episoden er regnet ut via forskerne Moberg og Walnum sitt spørreskjema via forskningsprosjektet HOPE. Utslippene tar hensyn til type bil de kjører, drivstofftype og hvor mye de kjører årlig. Tallene for hele Norge tar utgangspunkt i SSB sine tall for hele landet.
- SSB om klimagassutslipp
- Miljødirektoratets miljøstatus.no har fyldig info om klimagassutslipp fra veitrafikken
Kjøttfri
I denne serien anbefaler vi å redusere mengden kjøtt.
Våre kilder og mer lesning om dette:
- FAO er FNs landbruksorganisasjon. De lager en rekke rapporter om klima og landbruk:
FAO’s Work on Climate Change 2019
Tackling Climate Change through Livestock: A global assessment, fra 2013 - Rapporten «Redusert kjøttforbruk – en nøkkel til klimakutt», rapport 3/19, fra Norsk klimastiftelse 2019
- Helsedirektoratets rapport om utviklingen norsk kosthold 2020
- Rapport Bærekraftig kosthold, fra 2017
- Regjeringen.no – Rapport fra teknisk arbeidsgruppe – jordbruk og klima, 2018
Shoppestopp
- FNs handelsorgan viser til Quantis’ rapport om fotavtrykket fra klesindustrien:
«Measuring fashion – Environmental Impact of the Global Apparel and Footwear Industries Study» - FN har opprettet et eget organ for bærekraftig moteindustri. Les mer om UN Alliance for Sustainable Fashion